State-of-the-Art Office Case Studies:

Offices Supporting Management

SmartNews, Inc.

June 2015

*This article is based on research conducted at an earlier date; some details may differ at the present time.

Creating an Office Inspired by Shibuya—
A Place Where Information and Culture of All Kinds Mix Freely

SmartNews, Inc. is a pioneer in the area of news applications. Its app has been downloaded more than 12 million times worldwide, and in February 2015, it began offering an international version in 150 countries around the world. It is recruiting new personnel as its business expands, and has proactively relocated its office to accommodate this growth. When it moved into its previous office (coverage in October 2013), it was seeking a comfortable, convenient workplace. Around one year later, due to further growth, it moved again, this time seeking an office that would take it to the next level. In this case study, SmartNews employees explain specific features of their new office as well as the thinking behind it.

Project Managers

Yohei Matsuoka

Yohei Matsuoka

Marketing Director
SmartNews

Mayumi Sasaki

Mayumi Sasaki

Marketing Assistant
SmartNews

Takanori Kikuchi

Takanori Kikuchi

Manager of Information Systems
SmartNews

 

SmartNews, Inc.

Brief Memo

  1. High-quality products are produced by high-quality offices: making absolutely no compromises in seeking an office building
  2. Staying focused on Shibuya because the inspiration provided by the district fosters creativity
  3. Considering various features to foster internal communication
  4. A high-quality environment is needed to provide high-quality services
  5. The role of SmartKitchen—a new employee cafeteria designed to bring together people inside and outside the company
  6. An office managed based on suggestions instead of rules that relies on individual initiative

High-quality products are produced by high-quality offices:
making absolutely no compromises in seeking an office building

The previous office was in a very convenient location, just a five-minute walk from Shibuya Station. At first, the two 125-tsubo (413 m2) floors of the six-storey office building were used by eight employees. As the business expanded, however, the number of employees gradually increased. While there was still room to spare, the office was become crowded faster than expected. In order to maintain a more comfortable work environment, SmartNews decided to move.

Staying focused on Shibuya because the inspiration provided by the district fosters creativity

Takanori Kikuchi: “It was around June 2014 that we first started looking for a building with future employee growth in mind. Since we moved into our previous office in October 2013, less than one year had passed since our relocation. Planning began at a much earlier than stage than we had expected.”

The requirements for the new building were quite limited: it had to be a one-floor office of at least 300 tsubos (991 m2), and it had to be located in Shibuya.

Mayumi Sasaki: “The previous office’s area (Sakuragaokacho in Shibuya) would have been ideal, but there were no buildings there that matched our requirements. We therefore widened the scope of our search somewhat. We considered areas such as Ebisu and Naka-Meguro as well, but in the end, we settled on a building in Shibuya’s Jingumae neighborhood as our destination.”

Yohei Matsuoka: “Shibuya is a district that has given birth to new culture. It’s full of different sights and sounds, and all kinds of information mix together freely here. It’s a really appealing district. That’s why we’ve stayed focused on Shibuya ever since the company was founded.”

The relocation site was decided in November 2014. Interior design work began as soon as the contract was signed.

Kikuchi: “It was an extremely tight schedule. Plus, in the original plan, we intended to rent only the third floor, but just as we were signing the contract, a vacancy opened up on the second floor. The layout and space plan that we originally thought up changed considerably.”

Considering the addition of various features to foster internal communication

The new office concept was therefore reviewed based on the previous office’s concept. As a reference, the following is an excerpt from the article published at that time explaining the basic concept:

“In order to create a work-friendly environment, we thought it was necessary for employees to have a free space separate from their assigned desk. This would provide a place where they can go for a change of pace when they’re stuck on an idea. Employees would have their own place that belongs to them at their desk, and a space where they can get away from that and relax. The design was therefore based on the idea of an office where one person can use two different spaces. And we want to continue having plenty of room going forward, rather than simply thinking about using space efficiently and cramming people in.”

This office concept was reviewed with the company’s future growth in mind. As a result, it was transformed according to the following six principles.

  1. 1.Being immersed in quality
  2. 2.Favoring creativity over productivity
  3. 3.Enabling diverse work styles
  4. 4.Being a smooth-functioning office
  5. 5.Enabling the office to grow
  6. 6.Creating a high-quality community

A high-quality environment is needed to provide high-quality services

The practical work of relocation then began. The project was led by co-CEO Ken Suzuki, with the support of members from multiple teams. A loose team was formed. Manager of Information Systems Takanori Kikuchi supervised overall operations and electrical systems, botanical designer and CEO of RE Rie Ehara directed the design, VIS Managing Director Tomohiro Kanatani handled the actual design and work, and Vice President of Finance Kohei Katata handled the contracts.

Kikuchi: “Discussions were basically conducted by email and messaging. Everyone would get together for verifying design proposals and the like. I think we were able to effectively combine in-person meetings with online meetings.”

People’s general preferences regarding the new office were obtained through the likes of all-hands lunch meetings held once a week. Individual interviews were then conducted with everyone, led by design director Ehara, to ask them about their specific preferences.

Matsuoka: “We made the questions simple in order to obtain as many responses as possible, like ‘What kind of office do you want?’, ‘What do you like about the current office?’ and so on. We asked everyone these questions.”

There were over 120 responses – significantly more than the number of employees.

Matsuoka: “Various ideas were exchanged about how we could create more dynamic communication, how we could make the office more stimulating, and what kind of facilities were needed to achieve that.”

Kikuchi: “It was a true race against time. We moved in February, but at that point, the majority of issues had probably not yet been settled.”

The concept, the employees’ preferences, and the proposals from design director Ehara and office design firm VIS were skillfully integrated. One of the concepts, that of a “smooth-functioning office,” resulted in a one-floor office with no partitions.

Matsuoka: “As I touched on earlier, Shibuya is a district that generates new value by mixing all kinds of things together. The image it gives is of an open environment where everyone is welcome. In a similar way, by removing all the partitions, we have made the office interior an environment that inspires everyone to come up with insights and ideas. Hopefully, that will lead to creativity and productivity. I think it will.”

In addition, the company does not encourage telecommuting or full-time remote work. As a rule, the office is the place where work is done.

Matsuoka: “If you think in terms of efficiency, maybe people would work faster if they quietly went about their business on their own. But rather than pursuing productivity alone, we believe that products that result from multiple inspirations and discussions between various people will be of much higher quality.”

Sasaki: “We also created a means for members of the team to naturally come together in one place by designating one area for snacks and drinks. The aim was to increase interaction between colleagues who normally don’t come into contact with each other.”

Kikuchi: “About one month after moving in, we conducted a survey of the entire company, in which people asked for improvements to the air-conditioning and the like, and we completed that work in April. In future, we intend to keep asking about people’s preferences and making adjustments as needed.”

The relocation project was completed by the end of May 2015.

 
Contact Us

(+81) 3-3564-8051 Hours of operation 9:00 a.m. – 6:00 p.m. on weekdays

Contact